Het voeren is een verbinding tussen mens en konijn. Het is een terugkomend ritueel wat niet alleen een praktische handeling is maar ook een beleving van de fokker in de liefhebberij. De voeding wordt overwogen gekozen. Een konijn behoort enthousiast te eten, dit is niet alleen in het belang van het konijn maar geeft plezier aan de eigenaar. Simpel, wat er in gaat krijgt niet alleen het konijn terug dit is ook voor de fokker. Alle konijnen hebben een pels en alle konijnen zien wij graag in een gezonde pels. Als wij gezond zien beantwoord het de vraag of het konijn goed in zijn vel zit. Goed in je vel zitten laten konijn dus letterlijk zien. Vosdwergen hebben een verlengde pels, de groei duurt dan ook langer en vraagt energie. We gaan er van uit dat de sportfokker voert naar tevredenheid van het konijn. Zo veel anders dan andere raskonijnen is het voeren niet. Het verschil zit in het ambiëren in het deelnemen van tentoonstellingen en hoe je daarop voert.  

 

 

De juiste voeding voor een konijn is bijzonder belangrijk. Er zijn veel meningen en gedachten wat een goede voeding is. Wat bij de ene eigenaar werkt hoeft bij de andere niet te werken. Soms kan het even zoeken zijn welke voeding het best passend is bij de eigen konijnen.


Onderstaande tekst is gebaseerd op eigen ervaring en fok van verschillende konijnenrassen.

 

Van het maagdarmstelsel is de blinde darm bij het konijn een zeer belangrijk orgaan. Pas na 16 weken leeftijd is deze volledig ontwikkeld. Voeding heeft invloed op de “kwaliteit” van dit orgaan. Het is daarom belangrijk om jonge dieren goed te voeren zodat zij een goed werkende blinde darm op volwassen leeftijd hebben. De conditie en voeding van de drachtige en zogende moeder ligt hier aan voor af. Een jong konijn eet voor het eerst wat bij zijn nest ligt. Tip is om hooi rond het nest te leggen.  Een goed werkende blinde darm voorkomt maag- darmziektes.

Er zijn veel professionele en kwaliteit brokken voor konijnen te koop. Voor de sportfokkers zijn er bekende groter merken. Voor de huiskonijnen zijn er verschillende brokken in de zogenaamde hogere klasse te koop. Om te kiezen welke brok gaan we uit van het oorsprong van het konijn. Een konijn foerageert. De geur is belangrijk om te kiezen wat het konijn eet. Door de stand van de ogen kan een konijn niet zien wat het eet. Een konijn in het wild heeft gaat niet naar de groenteboer op de markt. Een konijn eet (jonge) twijgen, blad, wortelen, (on)kruiden. Boomvruchten etc. Hij eet vooral producten met een hoog lignine gehalte, dat is de vezel wat de plant stug maakt. Een konijn maakt blindedarmkeutels die worden opgegeten. Dit is net als een herkauwer een manier om voeding voor een 2e keer te verteren. Zo neemt het extra belangrijke voedingstoffen op.

 

Een gedomesticeerd konijn kan nog steeds niet zien wat het eet. De geur blijft dus belangrijk. Ook wil het graag kiezen en foerageren. Het hoge lignine gehalte blijft essentieel voor het maagdarmstelsel. Nog steeds geen groenteboer maar wel behoefte aan natuurlijke producten. Een Vosdwerg heeft net als alle konijnenrassen een pels. Alleen is de pels langer en vraagt dus meer groei (energie) en tijd bij de pelswissel. Hier kan de verzorger mee helpen. Onderstaande tekst kan bij alle konijnenrassen.

Van alle merken konijnenvoeding schijnt Garvo alfa mix erg goed te werken bij de vospels. Dit komt omdat deze mix rijker aan oliehoudende ingrediënten is dan bij de andere merken. Oliehoudende producten hebben een gunstig effect op de verharing en haargroei. Deze mix bevat 14.5% eiwit, 5.6% vet en 12.5% ruw vezel. Bij deze mix adviseren wij veel hooi om het ruw vezel aan te vullen.

 

Een paard en konijn hebben een vergelijkbaar maagdarmstelsel en voedingsbehoefte. Paardenmuesli (Pavo nature best) heeft een laag suiker en zetmeel gehalte. Deze paardenmuesli is daarom een uitstekend alternatief voor konijnenbrokken. De muesli kan worden gemengd met konijnenbrokken maar ook als hoofdvoeding worden gegeven.  Dit bevat 12% eiwit, 5.2% vet en 19% ruw vezel. Bij een haarwissel adviseren wij een oliehoudend product bij te geven.

 

Oliehoudende producten zijn o.a. zwarte zonnebloempitten  en lijnzaadbrokken (geen lijnzaad). Dit mag gegeven worden wanneer de eerste haren loslaten totdat de laatste haren los gelaten hebben. Door de olie/vet is het belangrijk om de ontlasting regelmatig te controleren. Als dit droog en licht van kleur is mag er meer gegeven worden. Wanneer de ontlasting te donker (zwart) en nat is, geeft men te veel. Geef dan minder. Belangrijk is om tijdig te stoppen zodat de nieuwe haren kans krijgen optimaal te ontwikkelen.

 

Zowel de Garvo alfamix als de paardenmuesli geuren sterk. Daarbij kan het konijn kiezen. Vaak wordt het kiezen als een probleem gezien maar onze ervaring is dat de konijnen alles gewillig opeten. Een enkeling laat een bepaald ingrediënt liggen. Toch geeft dit geen problemen. Opmerkelijk is dat bij 100% paardenmuesli er geen maag-darmstoornissen op komen.

 

Niet alleen hooi, ook stro is erg belangrijk voor konijnen. Stro bevat weinig voedingsstoffen maar heeft een zeer goog ligninegehalte. Hierdoor wordt het maagdarmstelsel aan het werk gezet waardoor voedingsstoffen uit andere producten goed worden opgenomen.

Luzerne is een heel fijn product voor konijnen. Het heeft een hoger gehalte aan eiwit dan hooi, dus groei. Daarbij een hoog gehalte aan ruwvezel. Toch met mate omdat luzerne in verhouding te veel calcium tegenover fosfor heeft. (4:1 ipv 2:1)

Wanneer een Vosdwerg extra energie of conditie nodig heeft zijn o.a. de volgende producten geschikt; boerenkool, winterpeen, aardpeer, gewelde erwten/linzen.

 

Bij ziekte of niet etende konijnen werken de o.a. de volgende stimulerend; knolselderij, selderij, peterselie,paardenbloem, wilgenbast, vers geplukte bloemen en kruiden.